Gamrupa

De regenwater tank wordt gemetseldIn december 2012 zijn twee metselaars uit ons dorp, Saigu en Ibrama, naar Guinee Bissau geweest voor een opleiding tot watertank bouwers.

Vanwege de goede resultaten is in navolging hierop een opleiding gegeven in Sifoe en werden 12 metselaars uit Gambia in oktober 2013 geschoold in het bouwen van deze watertanks.

De water tanks zijn geschikt om regenwater in op te vangen en te bewaren voor langere tijd. Gamrupa Europe stelde de financiële middelen ter beschikking, en Paul Akkerman van De gevulde waterkruik leidde de opleidingen.

Lire la suite...

De trotse boerabcdefg

Lire la suite...

Nu steeds meer leerlingen gesponsord worden door particulieren of organisaties, behalen er ook veel meer hun grade 12.  Dat is het diploma na 12 jaren school.  Dat maakt de spoeling dun op de arbeidsmarkt, waardoor ze graag door willen leren, of een vakopleiding volgen en zelf naar de universiteit willen gaan.

Afhankelijk van de vak keuze en de kosten, bekijkt Gamrupa Europe of er één veelbelovende leerling een vervolgtraject kan volgen van hooguit 2 of 3 jaar.  Daar zitten dan wel afspraken aan vast betreffen de tegenprestaties.

Gamrupa heeft ook in sommige gevallen beroepsopleiding gesteund.  Een boer heeft agrarisch school gevolgd, zie Bouba.  Een aantal metselaars zijn opgeleid om regenwater tanks te bouwen, zie Watertank bouwers.  Een lid van het bestuur in GamRuPa The Gambia volgt nu IT opleiding met de bedoeling de communicatie met Europa te verbeteren, maar ook met de mogelijkheid commercieel IT werk te kunnen doen.  En twee jonge vrouwen maken dit schooljaar hun opleiding als verpleegsters af.  De ene kan daarna als volwaardige kracht werken in de medische post, de andere wil dan graag in Engeland of in Nederland haar kennis en vaardigheden vegroten.  Daarna wil ze terug naar Gambia, trouwen en een deel van het gezinsinkomen verdienen.

Laptopuitleg aan Lamin CamaraLamin Camara, voorzitter GamRuPa The Gambia, volgt nu, met steun van Gamrupa Europe, een opleiding in informatie­tech­nologie.  Een doel van die opleiding is voor­bereiding tot elektronisch communiceren binnen Gamrupa.

Ellen overhandigde aan Lamin Camara een lap­top, en essentiële ge­reedschap voor de op­lei­ding, gedurende een werkbezoek in Gambia.

Lees hier over het werk­bezoek.

Lire la suite...

Nous ne développons personne!
Les gens se développent eux-mêmes!
Nous soutenons le développement!