Gamrupa

Overige Projecten

Pieter Adriaan de Klerck project:  Schooltuin Lower Basisschool Tanji

zie ook: Gambia, het verhaal: De Pieter Adriaan de Klerck schooltuin in Tanji.
In 2003 gingen de ouders van Ellen ook maar eens kijken waar Ellen zo helemaal lyrisch van geworden was.  Gevolg was dat Pieter en Hinke de Klerck, bij de lower basic school in Tanij aanlandden waar zij, groenvingers als zij zijn, al snel de schooltuin bezochten. Pieter bedacht een heel systeem om de kinderen minder ver met water te laten sjouwen: Een aantal cementen bakken onderling verbonden door een pijp, die vanaf de handpomp volgepompt kunnen worden.

Lire la suite...

Gamrupa wil levens redden

In Gambia is maar een paar kilometer ‘snelweg’ verlicht. De rest is donker.  Als we ’s avonds van Sifoe terugrijden gaan de landarbeiders net naar huis en trekt de jeugd naar dorp of stad voor the fun. Zij lopen naast de weg, alleen zichtbaar door wit in hun kleding of door hun tanden.  Ezelkarretjes rijden voor ons uit, onverlicht.

Natuurlijk zijn er vaak ongelukken. Je wilt de ravage niet zien die ontstaat als een auto achterop een ezelkar is gereden, doorgeschoven over het ezeltje, voerman eraf geslingerd.

Daar wil Gamrupa wat aan doen. Lever oude reflectoren van uw fietsen in of andere reflectoren zoals armbanden, vraag ze aan uw familie en buren of aan de fietsenhandelaar en de politie.  Bedenk of u inzamelpunt wilt zijn in uw omgeving en meld ons dat.

info@gamrupa.or
Hinke de Klerck, secretaris
0573-467304
Ellen Meulenveld, voorzitter
06-12510163

Lire la suite...

Voorzichtig begonnen we in februari 2013 met een haakproject met 1 jonge vrouw: Adama.  Zij zou Kerstfiguren zoals kerstballen, sneeuwpop, sterren en dennenboom haken.  Eind december 2013 haakte Adama Kertsversieringen.   Simpele rondjes, soms aan elkaar gehaakt tot sneeuwopjes.  De bedoeling was die te verwerken tot Kerstkaarten, maar de 100 die ze al klaarheeft hebben we gewassen, gebleekt, gesteven en gestreken.  Ze gaan op de Goede Doelen Markt als Kertsversiering of bij wijze van ballen in de Kerstboom.  Wij hopen dat dat goed verkoopt en dat we daardoor het haakprojectje verder uit kunnen bouwen.

Wij zoeken voor het haakproject in opbouw:
Haaknaalden in alle maten
Haakgarens in verschillende diktes, materialen en kleuren
Eenvoudige haakpatroontjes in het Engels.
Die kunt u zenden aan Stichting Gamrupa Europe, Maandagweg 2, 7251 MT Vorden.

Wie helpt ons?

Lire la suite...

In de scholen moeten nog steeds uniformen gedragen worden. Als argument wordt hiervoor aangevoerd dat er arme en rijke kinderen op school zitten en dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen arm of rijk als ieder kind hetzelfde aan heeft. Aan de kleurverschillen van de uniformen is echter heel duidelijk te zien dat sommige uniformpjes al jaren gedragen worden en de vaalheid geeft aan hoe vaak ze gewassen zijn.

Lire la suite...

Uitbouw en onderhoud van de verschillende schooltuinen gaat gestaagd door.  De muren rondom worden gekalefaterd, andere omheiningen worden hersteld.  Dat ze daarbij de plank wel eens missen, is niet te voorkomen.

Zo konden ze aan een partij eternitplaten komen en zetten daarmee de schooltuin van Siffoe Lower Basic School af.  Het zag er prachtig uit.  Hoe konden zij weten dat wij al een hartverlamming krijgen als er ergens 1 m2 plaat ligt?  Gerrit, de echtgenoot van Ellen, was er ontdaan van en zette de beheerders regelrecht aan het denken.  Het leek zulk mooi materiaal en hoe kan zo'n plaat je u ziek maken?  Hij legde uit dat het niet om de plaat gaat maar om de heel kleine naaldjes waaruit die gemaakt is.  Dat die vrij komen als de plaat droog wordt en verweert en dan in de lucht rondzweven.  Dat iedereen, volwassenen en baby's, die inademen waarna ze zich vastzetten in de luchtwegen en je longen.  Ze waren helemaal ondersteboven.  Dus gaan ze op zoek naar een andere afscheiding en zullen deze met beleid verwijderen.

Nous ne développons personne!
Les gens se développent eux-mêmes!
Nous soutenons le développement!