Gamrupa

Wie is Gambia Rural Poor Association (Gamrupa)?

Wij zijn bevlogen mensen die door toeval in The Gambia terecht zijn gekomen. Ellen Meulenveld, de voorzitter van Stichting Gamrupa Europe is in het dorp Sifoe in 2002 begonnen met het kopen van een stuk land omdat zij zich daar thuis voelt en zo hartelijk ontvangen werd door de bevolking.

Met dat stuk land begon ook het eerste (privé) project, te weten, de ontwikkeling van een zelfwerkende economie door de ontginning van het land, de bouw van een compound, de watervoorziening door middel van een put en de bescherming van het geheel door een muur. De compound wordt bewoond door een Afrikaans gezin. Dit gezin werkt op het land en plukt er de vruchten van waardoor zij een menswaardig bestaan op kunnen bouwen. Door het geld dat de verkoop van vruchten, groente en gekweekte vruchtbomen opbrengt, kan het gezin leven en kunnen de kinderen naar school.

Door dit privé project werd Ellen een inwoner van Sifoe. De bevolking van Sifoe, die haar project eerst met argusogen bekeek, begon haar in hun noden te betrekken. Eerst met de vraag of zij kon zorgen voor schoolmaterialen, zoals papier en pennen. Daarna of zij kon zorgen voor medische verzorging binnen het dorp. Het werk groeide en groeide waardoor er een werkgroep werd opgericht bestaande uit Ellen en haar moeder Hinke de Klerck en nog later Marcel Simons. Uiteindelijk resulteerde dit in de oprichting van de Stichting Gamrupa Europe in 2007.

Anno 2013 bestaat Stichting Gamrupa Europe uit een groep mensen, in zowel Nederland als België, die kleine en middelgrote projecten, in The Gambia ondersteunen. Deze projecten komen voort uit de noden die de mensen in The Gambia zelf aandragen. Dit kan van alles zijn, van een naaimachine voor een gehandicapte man, het sponsoren van kinderen om naar school te kunnen tot het bouwen van een kraamkliniek. De ontwikkeling van mensen en hun vaardigheden staat hierbij voorop. Hun cultuur en leefwijze zijn voor Gamrupa de richtlijn.

Nous ne développons personne!
Les gens se développent eux-mêmes!
Nous soutenons le développement!