Gamrupa

Een grote ketel over een vuurOm voor 4.000 mensen te koken maak je 20 vuren. Op ieder vuur plaats je een grote ketel. Je doet een hele zak rijst in elke ketel. Dan slacht je twee koeien en verdeel je het vlees over de ketels. Je voegt olie, suiker en veel groenten toe. En dan laat je het 4 uur koken.

De Sifoe Lower Basic School moest een bijeenkomst organise­ren voor alle scholen in het schooldistrict. Dat was een grote logi­stieke en economische uitdaging. Ieder in het dorp droeg bij, inclusief Gamrupa.

Lees meer...

Onder de palmbladerenAl verschillende malen had onze voorzitter, Ellen Meulenveld, zich voorgenomen om een keer naar de botanische tuin te gaan die in het plaatsje Bakau ligt. Steeds kwam er wat tussen, maar mandag 2 juni was het eindelijk zo ver.

De tuinen met medici­nale planten en bomen worden eerst bekeken.  Daarna gaat het gezel­schap naar de bloeiende bomen en planten van de ‘gewone’ botanische tuin.

De botanische tuin is echt een aanrader om eens te bekijken. Neem er wel rustig de tijd voor en laat alle kennis die Bernhard aan u door zal geven op u inwerken. Alleen dat zal al een mooie dosis rust en ontspanning brengen. Wie zei er ooit dat wandelen inspannend was? In deze botanische tuin is het juist andersom. Je komt er blij en ontspannen weer vandaan.

Lees meer...

Gamrupa The Gambia werd geïnterviewd

Het interview werd afgenomen door Janakoto Radio FM in Gunjur en betrof de ontwikkeling van de gemeenschap waar Gamrupa Gambia is begonnen, Sifoe dorp, en van Gambia als geheel.

1.  Wie richtte Gamrupa op? 
Gamrupa werd opgericht door Ellen Meulenveld-de Klerck en Kalifa Kanteh, ondersteund door Lamin E. Camara en Lamin Badjie.

2. Wanneer werd Gamrupa opgericht?
Het werd opgericht in 2004 en officieel geregistreerd bij de Gambiaanse regering in 2007.

3. Wie zijn de leden?
De vrouwengroepen in Sifoe werden samengevoegd tot een grotere organisatie met de naam Gambian Rural Poor Association (Gamrupa). De groepen waren verschillend van omvang en namen op zich om maandelijks D 50.00 bij te dragen op de Gamruparekening, om mee te beginnen.

Lees meer...

Deelnemers aan het feestDe scholen in Kombo South District van de regio West Coast organiseerden op zater­dag 7 juni 2014 een districtsfeest op Sifoe Lower Basic School. Het feest werd gesponsord door Zijne Excellentie Alhaji DR. Yahya A.J.J. Jammeh, President van Gambia, tijdens zijn jaarlijkse tour om de bevolking te ontmoeten.
De regionale onderwijs­directeur mr.  Babucarr Suwareh en zijn gevolg waren aanwezig als toezichthouders.

Lees meer...

Gebouw van twee verdiepingen met acht klaslokalen

Het contract word getekendGamrupa Gambia on­dertekende in samen­werking met zijn Euro­pese tegenhanger Gam­rupa Europe op zater­dag 7 juni 2014 een contract voor de con­structie van een gebouw van twee verdiepingen met acht klaslokalen bij Sifoe Lower Basic School. Het contract is toegewezen aan Jarju Construction Company in Lamin Village.  De dorpsgemeenschap zal 2265 mandagen vrijwil­ligerswerk bijdragen. De bouwplanning is tien maanden, vanaf augus­tus 2014 tot mei 2015. 

Lees meer...

Elektriciteit doet zijn intrede in Sifoe. 

Weifelend nog wel, maar toch zie je op steeds meer compounds ’s avonds een verlicht erf. Foetsie de heerlijke donkere uren rond een klein vuurtje, het hele gezin verenigd om de dingen van de dag door te nemen.
Dag nachtelijke hemel met je schitterende sterren, hallo zwermen muggen rond de lamp.

Opeens “moet” er van alles komen, hulpverleners propageren uiteenlopende machinerieën, van sinaasappelpers tot wasmachines en –drogers, oplaadstations voor de duizenden mobieltjes en laptops.

Ik herinner me de eerste jaren na de tweede wereldoorlog in Arnhem. In veel landen leefde men mee en verzamelde kleding, meubels, potten en pannen. Geweldig, wat waren we daar blij mee. Maar … al gauw bleek dat allerlei artikelen voor ons niet bruikbaar waren, de kleding verlegen was zodat de gaten er in vielen, de pannen lek en zaklantaarns van binnen geroest door lekkende batterijen. We voelden ons ellendig.

Binnen een paar jaar zal ook Gambia vergeven zijn van inferieure artikelen, die niet te vervangen zijn door betere omdat die gewoon niet aanwezig zijn of veel te duur voor de mensen op het platteland.  We mogen en kunnen niet 70 jaren van ontwikkeling in één stap overslaan, want aan al die plotselinge “vooruitgang” zit een zeer donkere schaduwkant.  Gamrupa probeert bewust met deze wetenschap om te gaan, zoekt naar eenvoudige spullen van goede kwaliteit en stimuleert mensen om eerst te leren hoe je met nieuwe apparaten om moet gaan, hoe je ze moet onderhouden en eventueel te repareren.

Lees meer...

Aan de pool (het zwembad) van Badala Park Hotel tref je dagelijks mensen uit Nederland of andere Europese landen aan, vooral Scandinaviërs en Engelsen. De gegevens van de dag, de positieve en negatieve ervaringen in projecten, de bijzondere vogels die gespot zijn, de veroveringen op het strand of de kater na de afgelopen nacht toen het bier zo heerlijk koel naar binnen liep zijn de gespreksonderwerpen. Maar in de Nederlandse groep zijn het vooral ook gezondheidsthema’s. De ziekte van vaste leden van deze groep privéhulpverleners, degenen die er niet meer bij zijn of de plagen en gebreken die deze senioren treffen.

Zo is er een mijnheer die zonder brace niet kan opstaan of lopen. Zijn handicap is de laatste jaren verergert. Via de vaste chauffeur die hij inhuurt als hij naar families of scholen gaat, hoorde hij van een maraboe (een local heeler) die fantastische dingen doet met armen of benen. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Hij liet er zich heen brengen en kreeg een behandeling die knap zeer deed. Na een klein half uur zei de maraboe: “Sta maar op.” Hij kon staan en gaan met alleen een wandelstok. Niet alleen op dat moment, maar ook dagen later nog. Kosten? 2.000 dalassi, de vaste prijs (€ 40,--).

Lees meer...

Ronde tafelsElke morgen speelt zich op het ontbijtterras van Badala Park Ho­tel in Kotu een vermakelijk toneel­stuk af. Vooral als het hotel vol­ge­boekt is. De gasten verblijven in blokken van twee verdiepingen van tien tweepersoonskamers; met nog wat laagbouw erbij zijn dat ongeveer tweehonderd per­so­nen.

Die ontbijten op een terras met in principe veertien tafels waaraan drie of vier stoelen staan. Gelukkig komt niet iedereen op de­zel­fde tijd ontbijten, maar toch komt het dagelijks voor dat er stoelen verhuizen van de ene tafel naar de andere, waardoor grote tafels stoelloos worden.

Lees meer...

Art village moeder Op de weg naar Tanji staat een pijl naar het Art Village. Een jonge man heet ons welkom. Art Village is een oase van rust, al blijken er heel wat mensen aan het werk te zijn om de plaats klaar te hebben voor een workshop van honderd man, morgenochtend. We krijgen uit­leg over het ontstaan van het dorp, ooit een behekste plaats waar veel ziekten voor­kwamen en veel mensen stierven. Het aan­wezige bos werd gekapt, het milieu daardoor verpest. Je kunt je de opeenvolging van ram­pen zomaar voorstellen. Het dorp liep leeg, huizen vervielen, de meeste van mudblokken. Een kunstenaar die in Leiden gestudeerd heeft, kocht de grond, begon met de aanplant van bomen, verzamelde een spiritueel-kunst­zinnige groep om zich heen en (her)bouwde de huizen in verschillende materialen en tech­nieken.

Lees meer...

Gambia staat bekend om zijn vogelrijkdom. Vanuit Nederland gaan er goed georganiseerde vogelreizen heen onder leiding van ornithologen of enthousiaste vogelaars. Soms zijn dat rondreizen, andere keren excursies vanaf een vast punt op en rond de rivier of in de delta, zoiets als de Biesbos. Van de week was iemand dolgelukkig met haar 250ste soort.

Vogels zijn er in allerlei afmetingen, vormen, gewichten, uitvoeringen en kleurcombinaties. Als je op hun geluiden let, dan begint de eerste rond ons hotel zichzelf op te pompen om vervolgens een zeer langgerekte fluittoon weg te geven. Als een fluitketel! Dan pas doen andere hun snavels los.

De eksters of iets wat er sprekend op lijkt krijsen al even hard als de onze en de papagaaien kun je zo in de dierentuin in Nederland brengen. Je hoort geen verschil.

Door het dichte bladerdek van de palmen en loofbomen kun je veel vogels niet zien maar je hoort ze wel degelijk. Het is net of er een verkiezingscampagne aan de gang is.

Lees meer...

Wij ontwikkelen niemand!
Dat doen de mensen zelf!
Wij ondersteunen wel ontwikkeling!