Gamrupa

De voorzitter en haar man zijn eind mei weer in Gambia geweest voor besprekingen over de lopende projecten en het bezoeken van de bestaande projecten. Daarbij werd natuurlijk het health Centre in Sifoe waar de kraamkamers van Stichting Gamrupa Europe bij zijn, ook bezocht.

Yunusa Alhagie Sowe, de vroedmeester die hier door de staat gedetacheerd is, was niet aanwezig. Een keer per maand gaat hij naar zijn geboortedorp in het noorden van het land.

Esba, de staats verpleger die direct onder Yunusa werkt was er wel en trots liet hij ons het hele complex zien.

Wat een genot om in het schone gebouw rond te lopen en te zien dat de goede raad die steeds achtergelaten wordt prima wordt opgepakt en doorgevoerd in deze kleine medische voorziening.
Er is net, bijna een uur geleden, een baby geboren. Een klein frummeltje gewikkeld in een gekleurde lap. Het is baby nummer 50, volgens het grote boek waarin alles over de baby en de geboorte wordt bijgehouden. Er zijn dus al een half honderd geboortes geweest sinds op 9 februari j.l. de kraamkamers werden geopend.
Gerrit en Ellen bewonderen natuurlijk de baby en wensen de moeder en haar moeder geluk met de geboorte van deze kleine man. De bevalling heeft wel lang geduurd. Bijna 3 volle etmalen maar zowel moeder als zoon maken het prima. Alles zit erop en eraan en hij heeft prachtige donkere kijkertjes. Ook kwa gewicht, 3860 gram,  uitstekend aan de norm. Hier geld net als in Europa dat een kind tenminste 3500 gram moet wegen voor hij (of zij natuurlijk) mee naar huis mag. Moeder en kind blijven samen in de kraamafdeling zolang dat nodig mocht blijken.
Over een paar uur mogen ze naar huis en dan neemt de familie de verpleging van moeder en kind volledig over. Over 7 dagen zal het kindje een naam krijgen tijdens een groot feest waar zowel de baby als de moeder volop in de belangstelling zullen staan.
Wij wensen hen heel veel geluk en gezondheid.

Wij ontwikkelen niemand!
Dat doen de mensen zelf!
Wij ondersteunen wel ontwikkeling!