Gamrupa


Ons bestuur in Gambia zit gelukkig ook niet stil. Op 29 januari kregen we een mail van Alhadgie Gassama, de voorzitter van de VDC (Village Development Committee). Daarin zat een aantal bijlagen met de begroting voor de verdere uitbreiding van het Health Centre.

Afgelopen november toen Gerrit en ik in Gambia waren hebben we gesproken over de invulling van de ruimtes, zodat er optimaal gebruik van kan worden gemaakt. De voorkeur van de bevolking gaat ernaar uit dat er ook faciliteiten komen om kinderen te baren in het health center en we hebben besloten om ook een tweetal verloskamers te bouwen. Eerst was het plan om dat inpandig te maken, maar de constructie van het grotere gebouw laat dit eigenlijk niet toe. Nu hebben ze (het bestuur van Gamrupa The Gambia en de VDV) gezamenlijk besloten er een klein stukje bij aan te bouwen en in de grote ruimte ook nog een afscheiding te maken, zodat het veel bruikbaarder wordt. Ook de toiletten worden echte WC's omdat de waterleiding doorgetrokken mag gaan worden. Een hele stap voorwaarts vinden wij.

In de verloskamers zullen de plaatselijke vroedvrouwen hun werk niet alleen gemakkelijker kunnen doen maar is vooral de hygiëne stukken beter.

We schrokken wel van het bedrag dat dit alles moet gaan kosten dus belde ik met Sifoe om na te vragen waar dat alles van betaald zou moeten worden. Trots kan ik melden dat het bestuur in Gambia op zoek is naar andere sponsoren, dus buiten Gamrupa Europe om, om dit te bekostigen, maar zo zei Kalifa lachend…. “Jij zegt altijd dat je van alles op de hoogte wilt worden gehouden, Ellen, dus hebben we je deze begroting direct nu hij klaar is ook gestuurd. Transparantie, daar gaat het om. Iedereen moet weten wat we doen.”

Ik was opgelucht want ongeveer € 11.000,- zomaar even voorgeschoteld te krijgen daar schrik je wel van. Er wordt aan de Franse gemeente Berlac, die al vaker kleine schenkingen aan Sifoe heeft gedaan, gevraagd om mee te doen en verder houden ze benefit voetbalwedstrijden, organiseren ze een concert met jalibah, de bekende cora speler in Gambia en vragen bezoekers die Sifoe aandoen om geld. Met trots kan ik dus melden dat ze een wereldse stap vooruit gezet hebben, namelijk ze hebben eerst plannen gemaakt, proberen die nu zelf te financieren en zelf te verwezenlijken.

Dat heet plannen in onze westerse wereld en juist dat is iets dat ze nooit eerder gedaan hebben. Misschien de eerste stap naar betere leefomstandigheden door eigen initiatieven?

Ik hoop het tenminste wel.

Wij ontwikkelen niemand!
Dat doen de mensen zelf!
Wij ondersteunen wel ontwikkeling!

Joomla! Foutopsporingsconsole

Sessie

Profielinformatie

Geheugengebruik

Database queries