Gamrupa

Eucalyptusbomen Bouba

Ook aan de inwendige mens wordt natuurlijk 's avond gedacht en dan gaan Ellen en Gerrit gezellig uit eten. Heerlijk op een terrasje zitten en genieten van de vrolijke omgeving. Ze maakten in 2003 kennis met de kelner Boubacar Diallo uit Senegal.

Hij is van origine Senegalees maar, zoals zo vele, is hij naar Gambia gekomen om te werken.
Hij heeft een droom. Hij droomt ervan om veeboer te worden zoals eerder zijn vader ook geweest is, om zijn gezin met twee kinderen te kunnen onderhouden van het land dat zijn eigendom is. Hij begint er in 2005 mee om bomen te planten.
Dit is een gesubsidieerd project van de Senegalese regering om de ontbossing tegen te gaan. Tot Ellens schrik blijken dat alleen Eucalyptus bomen te zijn, die een mooie rechte stam hebben welke heel goed bruikbaar zijn als palen voor bijvoorbeeld afrastering en telefoon, maar die onwaarschijnlijk veel water nodig hebben om te kunnen groeien. Hoe is het toch mogelijk dat zulke projecten nog steeds worden uitgevoerd? In de loop van de jaren groeien de plannen die Bouba en Ellen smeden uit tot een echt projectplan. Er zal begonnen worden met het omheinen van een deel van het land om daar 50 kippen te kunnen houden. Kippen kunnen binnen niet al te lange tijd groeien en verkocht worden waardoor er al snel inkomen is.
Maar ook zullen er drie kalveren gekocht worden die, als ze volgroeid zijn, voor een deel verkocht zullen worden en deels als fokvee zullen dienen.
Ook wordt er gedacht aan het voer dat verbouwd zal moeten worden voor in het droge seizoen. Nu staat Bouba op het punt om een lening van Gamrupa te krijgen waardoor hij eindelijk van start kan gaan. Die lening krijgt hij uit een gift van een stichting in tweedehands goederen in Nederland. Hij zal het gewoon terug moeten betalen al hoeft hij met het aflossen van de schuld pas na drie jaar te beginnen. Wij denken op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan het hele dorp omdat er mede bepaald is dat hij jonge mensen op zal leiden en na verloop van tijd hen de mogelijkheid geven om zelfstandig te beginnen.
Het wordt dus een langdurig project op deze manier.

Boerderij Bouba
Wij ontwikkelen niemand!
Dat doen de mensen zelf!
Wij ondersteunen wel ontwikkeling!