Gamrupa

De schuur staat leegNaast het bedrijf Meulenveld In- en Verkoop in Beltrum staat een al wat oudere varkensloods leeg. De eigenaar, boer Vincent Ribbers, had al diverse malen aangeboden dat we die mochten gebruiken als het nodig was. Zo komt het dat Stichting Gamrupa Europe deze loods de komende tijd zal benutten voor het opslaan van de bij elkaar gesprokkelde inrichting voor de kraamkamers in Sifoe.

Als een dergelijke schuur al langer leeg staat, dan is er natuurlijk veel schoon te maken. De geur die er vanuit de gierkelders onder de schuur omhoog komt, is niet te harden en spinnen en ander ongedierte vinden het er maar wat fijn. Tijd dus om hulptroepen in te roepen. En als je hulp nodig hebt, waar kun je die dan vinden? Welnu, hier in de Achterhoek kan dat nog via het Doe-Team van de gemeente: http://www.doe-team.nl/

De mensen van het Doe-Team zijn vreselijk druk met allerlei klussen binnen de Oost- Achterhoekse gemeenten. Zij houden gemeentetuinen bij, hebben een eigen moestuin in Borculo en doen allerlei klussen hier in de omgeving. Zo zijn ze al eens bezig geweest met het ruimen van sneeuw bij openbare gebouwen en hebben zij bij de kinderboerderij Freriks in Winterswijk een houtwal aangelegd. Prachtig werk allemaal, maar zouden zij ook schoon willen maken voor ons?

De voorzitter belt een van de leiders van deze ploeg, Gerrit Hofsté, en vraagt of het team bereid is de stichting te helpen met het schoonmaken van deze schuur. “Prima,” vindt Gerrit Hofsté, “wanneer zou je het gehad willen hebben? Morgen kan niet en overmorgen ook niet, maar volgende week zou moeten lukken.” “Prachtig, maak er dan maar volgende maand van want tegen die tijd ben ik weer terug uit Gambia en zal het eerste aan spullen wel binnenkomen.”

Zo gezegd, zo gedaan en dus kwam op woensdag 18 juni 2014 de werkbus van het Doe-Team voorrijden. Vijf mannen en een vrouw, allen in oranje werkkleding, klaar voor de klus die geklaard moest worden. Met bezems, ragebollen, stoffers en een heuse bladblazer om de rommel tussen te reten weg te krijgen gingen ze van start. Het warrelende stof benam je de adem, dus hadden ze allemaal mondkapjes voor om zichzelf te beschermen. Het was echt een lust voor het oog om hen zo hard te zien werken. Om 10.30 uur was het tijd voor een koffie/rookpauze in de kantine van Maik Meulenveld (www.meulenveld.com ), waar gesproken werd over wat Stichting Gamrupa allemaal deed. De interesse was hoog en dus vertelde Ellen honderduit, maar na een kwartier moest er toch weer aangepakt worden want het werk lag te wachten. Er werd stevig doorgewerkt en met de koffiepauze ’s middags was de schuur schoon. Zo schoon is hij vast nog nooit geweest. We zullen nog zeilen op de vloer moeten uitspreiden om de stank tegen te gaan, maar dat is van later zorg.

Anneke (de enige vrouw van het team) vertelde over haar voormalige werk. Vrachtwagenchauffeur en later chauffeur bij de parkeerservice van Schiphol, maar nu ze in de Achterhoek woont, kan ze geen passend werk meer vinden. Wat jammer toch dat goede mensen zomaar tussen wal en schip kunnen geraken. Anneke biedt zich spontaan aan om, als we een grote partij goederen op moeten halen en voor een vrachtauto zorgen, vrijwillig de chauffeur te zijn. We zeiden het toch al: de mensen van dit Doe-Team zijn toppers.

Het begon als een smeerboel Daar maakt het Doe-Team werk vanLangzamerhand wordt het 'bewoonbaar'

Wij ontwikkelen niemand!
Dat doen de mensen zelf!
Wij ondersteunen wel ontwikkeling!