Gamrupa

In de loop van het jaar waren er veel spullen verzameld, van gordijnen tot luiers, medisch handgereedschap, stapels lakens, heel veel handdoeken en bedden. Alles opgeslagen in een loods. In de laatste maanden kregen we plaatsgebrek en zochten naar een tweede loods. Dan is het opvallend hoe ruimhartig mensen meedenken en geven. “Jij doet het voor een goed doel en je bent er zo druk mee, nou, dan hoef je geen huur te betalen.” Zo fijn!

 

Want een container vullen is één ding, maar hem verschepen, binnenhalen, in Gambia vervoeren, uitladen en de zaken op de goede plek krijgen is een heel ander en kostbaar verhaal.


Tenzij … de Belgische tak van Gamrupa het op zich neemt om geld te zoeken voor dat vervoer. En vrienden, ook uit België, een deel van de organisatie overnemen en de familie van een bestuurslid komt helpen met laden. Tussen kerst en nieuwjaar nota bene!

 

Het liep als een trein. Maar op het laatst kwamen er spaken in het wiel doordat het schip vanwege de storm niet de haven van Rotterdam binnen kon varen. Dan maar naar Antwerpen gereden en daar laden. Tijdverlies. Ander schip naar Casablanca, daar overladen op weer een ander containerschip.

 

Eindelijk in Banjul, misverstanden over papieren, de plaats van afladen. En toen iedereen in de stress zat, op 6 februari ’s avonds om 10 uur: een enorme wagen met een even grote container bij het hek van de compound. Even (± twee uur) tijd om te ontladen en de goederen veilig te stellen. Een deel ging nog naar de kraamkamers en zo veel mogelijk op de plaats van bestemming.

 

Tientallen dorpsbewoners hielpen uit alle macht. Om 04 uur  sloot de midwife de hekken. Om tien uur in de morgenstartte het feestprogramma.

Wij ontwikkelen niemand!
Dat doen de mensen zelf!
Wij ondersteunen wel ontwikkeling!