Kapelbrief

Jaargang 02 Nr 03 – JUNI 2020
e-mailadres Kapelgroep: kapelgroephuissen@dominicanen.nl
Uitgave van de Kapelgroep Huissen voor de Kapelgemeenschap in het Dominicanenklooster
______________________________________________________________________________

TOPPRESTATIE IN CORONATIJD

Gamrupa betekent “Gambian rural poor association”, Vereniging voor de arme plattelandsbevolking van Gambia. Stichting Gamrupa Europe helpt bij het mogelijk maken van projecten in Gambia (West Afrika) voor en door de eigen bevolking. Een klein land, waar de bewoners altijd lachen, maar arm zijn als de mieren.

Een klein land, waar de bewoners altijd lachen, maar arm zijn als de mieren. De aanzet voor hulp werd gegeven door de vroegere Arnhemse huisarts Pieter de Klerck, zijn vrouw Hinke, dochter Ellen en haar man Gerrit Meulenveld. Ellen schrijft: ”Ik kocht een stukje land in het dorp Sifoe, liet een put graven voor water en bouwde er een muur omheen”. Zo begint ook een verhaal uit de bijbel van een man die een wijngaard begint. Op dat stukje land kwam een compound, een woonerf, voor een arme familie. Er kwam een basisschool, een oude missiepost werd gerenoveerd, er kwamen kraamkamers en fruitboomgaarden. In de schooltuin krijgen kinderen les in het verbouwen en oogsten van groente. Zij leren praktisch rekenen door de groei van planten bij te houden in centimeters, het wegen van de opbrengst, het afmeten van zaaibedden en het composteren van afval in het kader van biologie onderwijs. Zij leren het nut en de noodzaak van het schoonhouden van de tuinen en de omgeving. Er kwamen meer projecten, zoals de in de vorige Kapelbrief al vermelde markthal in Sifoe, die de hele bevolking zal helpen in hun bestaan.”

Het deelproject “de aanleg van elektriciteit in en om de markt” was begroot op 2940 euro. Ellen schrijft: “Een hoog gegrepen bedrag, en dan komt ook nog het Coronavirus overgewaaid: ziekten, overlijden, geen samenkomsten meer. Zou er nog wat van Vastenactie 2020 terechtkomen? Ik werd gebeld om op 20 april een cheque voor het eindresultaat te komen aannemen uit handen van prior Paul Minke en zijn medewerkers. Dan kijk ik in de envelop en mijn mond valt open van verbazing, zou het geen drukfout zijn? Ik kon nauwelijks een woord uitbrengen: ‘Voor Gamrupa, bijeengebracht door de Kapelgemeenschap Dominicanenklooster Huissen, euro 2.976,30’. Het is ongelooflijk, de hele wereld zit in de problemen, iedereen is druk met zorgen over zichzelf en hun omgeving. En toch …, geweldig, wat een naastenliefde en dat in deze tijd.”

“Wij zullen het geld zeer goed besteden in ons project. In de markthal komen nieuwe winkeltjes, een kleermaker, een slager, een hersteller van elektrische apparaten. De markt kan ook ’s avonds gebruikt worden en ook voor andere activiteiten. U hoort er nog over, DANK U WEL, ALLEMAAL.”

Hans Stevens, 2e secr. Kapelgroep

Graag volledige Kapelbrief, klik hier