Storm in Gambia

Niet alleen zijn België, Nederland, Frankrijk, Duitsland … in de greep van de coronaduivel, maar nu komt daar ook nog eens overstromingsleed bij.  

Het onverwacht rijzende water heeft ervoor gezorgd dat velen alles, met inbegrip van hun leven, kwijt zijn. Dit is nooit gezien binnen Europa. Gelukkig bestaat er dan toch grote eensgezindheid tussen Europeanen onderling. En nu maar hopen dat dit trekken aan hetzelfde zeel de behoefte aan woningen, voedsel, verzorging kan opvangen.

Maar wat met Afrika?

De wereldpers alsmede de media houden de lippen stijf op mekaar en desondanks

Starting on 2nd July 2021, The Gambia has been experiencing a windstorm surge which has, as of 12 July, affected over 16,849 people in more than 100 communities across all seven regions of the country. The situation, which is still unfolding, has caused internal displacement and homelessness. Indeed, over 100 severely injured people have been recorded as a result of fallen walls and trees. On 8 July, the Head of State summoned an emergency meeting while the windstorm was still ongoing, requesting for support from all well-wishers for the affected communities.

BANJUL, July 8 (Reuters) – Entire families wandered around the outskirts of Gambia’s capital Banjul in search of shelter on Thursday, after an overnight windstorm levelled scores of houses in some of the country’s western districts and claimed at least 10 lives.

Onze vriendenkring uit Gambia bezorgde ons vreselijk nieuws.

Sifoe en omgeving kreeg het zwaar te verduren, daken van huizen, muren en bomen werden gewoon omver geblazen, de oogst is volkomen onbruikbaar, de wegen zijn onberijdbaar.
Ernstige verwondingen werden gelukkig nog niet gemeld maar jammer genoeg heerst er wel een ernstige hongersnood.
Ook op dat vlak weten de mensen mekaar te vinden, met dien verstande dat wat er niet is niet kan gedeeld worden.

Afsluitend : de natuur heeft al geruime tijd enkele rake klappen uitgedeeld, Europa en vooral Afrika werden hiervan het slachtoffer. Vanwege de eensgezindheid op het Europese vasteland dringt de noodzaak zich op de nodige inspanningen te leveren teneinde het leed van onze Afrikaanse medemensen zoveel mogelijk te verzachten. Uiteindelijk heeft ieder mens recht op een menswaardig bestaan, iets wat vaak over het hoofd gezien wordt in deze toch wel “bewogen” tijden.