Schooltuin Tanji

Pieter Adriaan de Klerck Project, schooltuin van de lower basicschool in Tanji

zie ook: Gambia, het verhaal: De Pieter Adriaan de Klerck schooltuin in Tanji

In 2003 gingen de ouders van Ellen ook maar eens kijken waar Ellen zo helemaal lyrisch van geworden was.  Gevolg was dat Pieter en Hinke de Klerck, bij de lower basic school in Tanji aanlandden waar zij, groenvingers als zij zijn, al snel de schooltuin bezochten. Pieter bedacht een heel systeem om de kinderen minder ver met water te laten sjouwen.  Een aantal cementen bakken onderling verbonden door een pijp, die vanaf de handpomp volgepompt kunnen worden.

Dat was de start. Inmiddels heeft Gamrupa om de tuin een muur kunnen bouwen, is er een pomp geplaatst (maar die ook weer weggehaald omdat het niet goed functioneerde) en is dit jaar de handpomp vervangen omdat deze totaal versleten was en groeien de bananenplanten tot ver boven de hoofden van de kinderen die in de tuin werken. In de tuin wordt ook les gegeven. Zo zitten leerlingen op hun knieën bij de plantjes om ze te meten en te tekenen. Ze krijgen uitleg van de gardenmaster over insecten en onkruid en schrijven verslagen over hoe “hun” planten groeien. Groenten en fruit uit de tuin wordt deels door de kinderen opgegeten en de rest wordt verkocht. Van de opbrengst zijn onder andere kleine werktuigen gekocht zoals spades, hakken en ook twee kruiwagens. Van de opbrengst van vorig jaar is er een heel grote verbandtrommel gekocht en zijn een aantal leerkrachten alsmede een aantal leden van de ouderraad opgeleid tot EHBO-ers. Dat eigen initiatief raakte ons diep.

Hier blijkt weer eens dat ontwikkeling niet een opgelegde zaak is maar een zaak van eigen initiatief. Wij zijn er blij mee.